doffe koplamp polijsten

Boete voorkomen door schadeherstel?

Het klinkt misschien wat vreemd, maar er bestaan wettelijke eisen waaraan uw auto moet voldoen. Door gebreken en tekortkomingen tijdig te laten repareren voorkomt u dus een boete.

Waar u aan moet denken? Een afgebroken spiegel bijvoorbeeld of verlichting die na een aanrijding niet meer 100% werkt. Je hebt bijvoorbeeld een paaltje geraakt en daardoor is het glas van je knipperlicht kapot: dit is dus strafbaar.

Regelmatig komen er bij ons auto’s binnen met vergelijkbare schades. Onze medewerkers zorgen dat de schade zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Eventueel voeren ze al een noodreparatie uit, zodat je toch veilig de weg op kan zolang de onderdelen nog niet binnen zijn.

Hieronder zetten wij een aantal regels op een rijtje waar je auto wettelijk gezien aan moet voldoen:

 

Spiegels:

 • Personenauto’s in gebruik genomen na 25 januari 2010, moeten voorzien zijn van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel.
 • Indien door de binnenspiegel het achter het voertuig gelegen weggedeelte niet voldoende kan worden overzien, behoeft deze niet aanwezig te zijn.
 • Personenauto’s in gebruik genomen vóór 26 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel en een binnenspiegel.
 • Personenauto’s van voor 26 januari 2010 moeten zijn voorzien van een rechterbuitenspiegel als het wegdek achter de auto door de binnenspiegel niet voldoende kan worden overzien.
 • De spiegels moeten deugdelijk zijn bevestigd.
 • Het spiegelglas van de verplichte spiegels mag geen verschijnselen van breuk vertonen en mag niet in ernstige mate zijn verweerd.
 • Spiegels mogen vervangen worden door goedwerkende camera-monitorsystemen. Indien spiegels zijn vervangen door camera-monitorsystemen moeten deze deugdelijk zijn bevestigd.

Verlichting

 • Auto’s die na januari 2011 zijn geproduceerd moeten verplicht uitgerust zijn met dagrijverlichting (DRL). Dagrijlichten maken de auto overdag beter zichtbaar voor medeweggebruikers.
  Dagrijverlichting staat aan zodra de motor loopt. Zet u de reguliere verlichting aan, dan zal de dagrijverlichting automatisch uitgeschakeld worden.
 • Dimlicht moet u standaard voeren wanneer het donker is of als het zicht overdag wordt belemmerd door mist, regen, hagel of sneeuw. Wanneer het dimlicht wordt ingeschakeld gaan niet alleen de koplampen aan, ook de achterlichten en de kentekenverlichting gaan branden.
 • Stadslicht, ook wel bekend als parkeerlicht. Dit type verlichting is namelijk bedoeld om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Bij het activeren van het stadslicht gaan de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes aan de voorkant branden. Hierdoor is de auto wel zichtbaar maar wordt het weggedeelte vóór de auto niet verlicht.
  Tijdens het rijden (in het donker of bij slecht weer) is uitsluitend stadslicht niet voldoende
 • Grootlicht zorgt ervoor dat de weg voor u maximaal verlicht wordt. Grootlicht mag in het donker gebruikt worden als u geen tegenliggers tegenkomt en/ of als u niet achter een ander voertuig rijdt. Grootlicht mag gebruikt worden binnen en buiten de bebouwde kom.
 • Mistlichten zorgen voor een fel licht en mogen daarom niet zomaar gebruikt worden omdat u hiermee andere weggebruikers kunt hinderen. Mistlichten aan de voorkant mogen gebruikt worden als mist, sneeuwval of regen het zicht dusdanig beperkt waardoor u minder dan 50 meter zicht heeft. Bij zware regen is het gebruik van het mistachterlicht niet toegestaan. Let op: als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.
 • De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.
 • Kentekenplaatverlichting zorgt ervoor dat de kentekenplaat altijd verlicht en dus goed zichtbaar is. Deze verlichting brandt altijd tegelijk met groot licht, dimlicht, stadslicht of het mistlicht.
 • Je auto mag niet meer verlichting voeren dan voorgeschreven of uitdrukkelijk toegestaan. Neon buizen en LED-versierselen kunnen een boeten van € 140,- opleveren.

Als u uw autoverlichting verkeerd gebruikt kan dit reden zijn om een boete te krijgen. Als u verlichting niet aan de eisen voldoet is dit bovendien reden voor afkeur tijdens de APK.

Boetes voor verkeerd gebruik van verlichting variëren tussen de € 90,- en € 140,-