Het strooizout van je auto wassen? Zo moet het

Het is voorjaar, veel mensen zitten thuis en komen doordat de zon schijnt op het idee om hun auto met de hand te wassen. Eerst een emmer met sop vullen en dan gelijk aan de slag om al dat strooizout eraf te wassen. Doe dit niet! Hieronder staat in 10 stappen hoe het wel moet

Stap 1: Allesreiniger op de auto spuiten

Nevel allereerst een allesreiniger op de bumpers en spiegels van de droge, nog ongewassen auto. Zo week je het hardnekkigste vuil los.

Stap 2: auto ontvetten

Vervolgens ga je de auto te ontvetten. Gebruik hiervoor een geconcentreerde shampoo die gemengd is met warm water en nevel de auto daarmee onder. Probeer een mengverhouding van 1:9 (shampoo/water) aan te houden

Stap 3: velgenreiniger

Nevel daarna de velgen in met velgenreiniger. Probeer met bijvoorbeeld een kwast het vuil los te krijgen. Let wel op dat je een velgenreiniger gebruikt wat geen zuur bevat. Dit kan namelijk inbijten op je velgen en beschadigingen opleveren.

Stap 4: auto afspuiten

Spuit vervolgens de auto af met een tuinslang of een hogedrukreiniger. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vuil van de auto afspoelt. Tip: gebruik warm water.

Stap 5: Was de auto met een microvezeldoekje

Tot nu toe heb je nog geen spons of doekje gebruikt. Nu het meeste vuil eraf is, heb je minder kans op krassen. Pak nu schone een microvezeldoekje of -handschoen en vul een emmer met shampoo en warm water. Was hiermee de hele auto.

Stap 6: spoel de auto af

Spoel nu de auto af met water om het resterende vuil te verwijderen.

Stap 7: droog de auto af met een zeem

Het meest ideale is om de auto af te spoelen met ontkalkt water. Zo voorkom je lelijke kalkvlekken. Maar omdat niet iedereen hierover beschikt kan je ook een zachte en schone zeem gebruiken. Verwijder al het water van de auto en zorg ervoor dat je de zeem goed spoelt om krassen te voorkomen

Stap 8: autoruiten schoonmaken

Nu gaan we de ramen schoonmaken. Gebruik hiervoor een goede glasreiniger. Nevel eerst de ruit onder en gebruik een katoenen doek om het vuil te verwijderen. Gebruikt hierna een andere schone katoenen doek om het laatste vuil weg te poetsen.

Stap 9: laat je auto blinken

Poets daarna de auto in met autowax. Doe dit het liefst met een zachte poets pad. Breng een dunne laag wax aan over de gehele lak van de auto en wrijf het af met een schone microvezeldoek. Hierdoor zal je auto mooi gaan blinken en vuil zal minder snel hechten aan de lak.

Stap 10: banden en kunststoffen poetsen

Wil je je auto volledig tot in de puntjes verzorgen? Breng dan een laagje bandenglans aan op de banden ( pas op, niet op de velgen) en ga langs het kunststof met kunststof reiniger.

Veel succes en geniet van je als nieuw lijkende auto.

Afbeeldingen ter illustratie