vochtschade camper

Vochtschade Camper

Vochtschade in een camper is een veel voorkomend probleem. En bovendien een probleem dat kan ontstaan zonder dat u het in de gaten heeft. Weet u bijvoorbeeld zeker dat uw camper geheel vrij is van vocht? Of bestaat er misschien toch een kans dat er (onzichtbare) schade is ontstaan? Om ernstige schade aan uw camper te voorkomen leggen wij u graag uit waar vochtschade vandaan komt en wat u hier zelf tegen kunt doen.

Vochtschade herkennen

Vochtschade in campers valt te herkennen door vochtkringen, wanden en vloeren die zacht en sponzig aanvoelen, een muffe lucht in uw camper en schimmelvorming. Indien u één van deze symptomen in uw camper aantreft is het zaak om het voertuig zo spoedig mogelijk te laten inspecteren. Wij van Ridaschadeherstel zijn gespecialiseerd schadehersteller en kunnen u hiermee uitstekend van dienst zijn.

Vocht in een camper komt niet per se alleen vanuit de camper zelf. Door slecht onderhouden kitnaden kan vocht ook eenvoudig van buiten naar binnen komen. De kitnaden van het dakluik zijn bijvoorbeeld een zeer kritiek onderdeel van uw camper.

Veroudering en uitdroging maken kit namelijk brokkelig en door het veelvuldig krimpen en uitzetten kan de kit geheel naar buiten zijn gekomen. In de afdichting van uw camper is dan bijna geen kit meer aanwezig waardoor vocht makkelijk de gelegenheid krijgt om binnen te dringen. Om dit vocht tegen te gaan is het voor u als caravan of camper eigenaar daarom uitermate belangrijk om de kitnaden van uw kampeermiddel zorgvuldig te onderhouden.

vochtschade camper

Vochtschade is niet verzekerd!

Als er ondanks alle zorg toch vochtschade optreedt, is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te laten verhelpen. Als u er op tijd bij bent, is het mogelijk dat de schade nog relatief eenvoudig gerepareerd kan worden.

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor het herstellen van vochtschade in campers altijd volledig voor uw eigen rekening komen. Er is namelijk geen enkele verzekeraar die schade door langzaam inwerkend vocht als een gedekte gebeurtenis in haar polisvoorwaarden heeft opgenomen.

Daarom raden wij u aan om jaarlijks een vochtmeting te laten uitvoeren. Ook is het essentieel om de kitnaden jaarlijks opnieuw te inspecteren. Op die manier kan eventueel aanwezig vocht snel worden ontdekt en verholpen voordat er ernstige schade ontstaat.

Bij Ridaschadeherstel zijn we gespecialiseerd in het herstellen van caravans en campers. We hebben regelmatig te maken met vochtschade. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om een vochtmeting te laten uitvoeren.

Het is belangrijk om vochtschade niet te onderschatten. Neem daarom tijdig maatregelen. Zoals eerder gezegd, is voorkomen altijd beter dan genezen, vooral als het gepaard gaat met hoge kosten.

Schakel bij twijfel Ridaschadeherstel in! 

Voorkomen is beter dan genezen

De belangrijkste en eenvoudigste manier is door goed en regelmatig te ventileren!

De meest effectieve wijze van ventileren is door kort en intensief te luchten. U dient hiervoor alle ramen, luiken en deuren helemaal op te zetten. Een periode van slechts tien minuten is al voldoende om de vochtige lucht in uw camper te vervangen voor verse en droge lucht. De warme lucht die nog in de camper aanwezig is zorgt er daarna voor dat de nieuw ingestroomde lucht snel weer op de gewenste temperatuur is.

Een goede ventilatie zorgt er ook voor dat eventuele schadelijke stoffen niet in uw camper blijven hangen. Nare en muffe geuren worden verdreven en uw camper behoudt zo een prettig leefklimaat.

Doordat het opwarmen van droge lucht minder energie kost dan het op temperatuur houden van vochtige lucht kunt u bovendien aanzienlijk in energie besparen!

Niet alleen tijdens het reizen met uw camper kan er vochtschade ontstaan. Ook gedurende de periode van stalling is het niet ondenkbaar dat vocht uw camper kan aantasten. U kunt zich hier tegen beschermen door ook in de stalling goede maatregelen te nemen. Deze maatregelen bestaan onder andere uit het omhoog zetten van de kussens, wc- en kastdeuren te openen en enkele vochtvreters te plaatsen en deze regelmatig te controleren. Het is belangrijk om de luchtcirculatie niet te blokkeren en ook de luchtroosters niet af te dekken.

 

Waar komt dat vocht nou eigenlijk vandaan?

De lucht om ons heen neemt makkelijk vocht in zich op. Hoe warmer de lucht hoe meer deze in staat is om vocht op te nemen. Vooral in de woonruimte van een camper kan daardoor een hoge lucht-vochtigheid ontstaan. Zaken als koken, douchen en slapen zijn hiervan een belangrijke oorzaak.

Als warme lucht afkoelt komt het opgenomen vocht vrij in de vorm van condens. De afkoeling van warme lucht gebeurt op koude plaatsen in een camper. Dit worden ook wel de "koudebruggen" genoemd. U kunt daarbij denken aan de plaats waar het dak en de wand in elkaar overgaan of de verbinding tussen de vloer en de bodem. Ook rondom de ramen en op plaatsen met weinig luchtcirculatie (kasten en opbergruimten) is vaak sprake van overtollig vocht.

Daarnaast zijn vaak kleine aanrijdingen oorzaak van vochtproblemen. De moderne kampeerauto wordt steeds vaker voorzien van allerlei gemakken zoals fietsenrekken, camera’s, schotelantennes, zonnepanelen en andere zaken die het kamperen veraangenamen. Maar een fietsdrager waarvan de montagesteunen het plaatwerk indrukken door zo’n kleine botsing kan al zorgen voor ongemerkt inwateren. Laat ook na een lichte aanrijding uw caravan of camper altijd preventief controleren door de vakmensen van Ridaschadeherstel.

Te veel en langdurig vocht zorgt na verloop van tijd voor aanzienlijke schade aan uw camper. Als het binnenste van de wanden en vloeren wordt aangetast zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Een reparatie kost dan al snel enkele duizenden euro's.

*vochtmeting bij Ridaschadeherstel