
Vorstschade Tips
Wat dekt je autoverzekering tijdens de wintermaanden wel en wat niet?
Storm-, hagel- en ruitschade
Autoschade door bijvoorbeeld storm en hagel is gedekt op de volledig- of beperkt cascodekking van je autoverzekering. Je behoudt hierbij je no-claimkorting en je schadevrije jaren. Hetzelfde geldt voor ruitschade.
Heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan draai je zelf op voor schade aan je auto. Je verzekering dekt alleen schade die je met de auto aan een ander veroorzaakt.
Winters weer en pechhulp
Veel schade aan de eigen auto door winters weer is alleen gedekt met een allrisk- of volledig cascoverzekering. Denk aan slippen en botsen of op ongelukkige wijze in de sloot belanden door gladheid. Of schade ontstaan door een sneeuwbal of pekel.
Het nadeel daarvan is dat een schadeclaim ten koste gaat van je schadevrije jaren en mogelijk je no-claimkorting. Het is daarom soms voordeliger om schade zelf te betalen.
Bij autopech kun je een pechdienst inschakelen. Bij stevig winterweer met vorst heeft de Wegenwacht soms wel twee-derde meer pechmeldingen dan op een doorsnee dag. Denk aan startproblemen, kapotte of leeggelopen accu's en vastgevroren portieren of handremmen. Voor het geval je bij slecht weer onderweg mocht stranden, is het belangrijk om wat warms bij je te hebben. Leg daarom in de winter extra warme kleding en/of een deken in de achterbak van je auto.
Pech door bevroren brandstof is niet altijd gedekt. Vastzitten in de sneeuw of modder is meestal ook uitgesloten, maar wel gedekt op de autoverzekering.
Tips om de kans op vorstschade te verkleinen:
- Zet de auto niet op de handrem bij vorst, om vastvriezen te voorkomen. Zet hem eventueel in de eerste versnelling.
- Voorkom bevriezing van het koelsysteem door antivries te gebruiken.
- Neem slotenspray mee om een bevroren slot te ontdooien.
- Zorg voor een goede ijskrabber in je auto, voor onvoldoende zicht kun je een boete krijgen.
- Ontdooi bevroren autoruiten niet met warm of heet water, de autoruiten kunnen daardoor barsten!
- Controleer de autoruiten op sterretjes, bij vorst kunnen deze groter worden en kan de ruit barsten.
- De ANWB geeft als tip om de portierrubbers in te vetten met vaseline, talkpoeder of siliconenspray. Deze 3 middelen verdrijven vocht, waardoor je makkelijker je portieren kunt openen als het heeft gevroren.
- Laat tijdens het krabben van de autoruiten je motor niet stationair draaien, hierdoor slijt je motor sneller.
- Zet bij vrieskou tijdens het starten een aantal stroomverbruikers uit zoals de achterruitverwarming, blower en radio. Hiermee spaar je de accu. Ook is het rijden van alleen maar korte stukjes voor een accu niet bevorderlijk. Het is dan ook aan te raden af en toe een langere afstand te rijden, zodat de accu weer voldoende kan bijladen.
- Als het vriest is het niet verstandig de auto door een wasstraat te halen. Water dat achterblijft kan bevriezen en problemen veroorzaken, zoals een deur die niet meer opengaat.